Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 21:52 - Как да започнем добре разговор абсолютно с всеки?
Автор: integritylife Категория: Бизнес   
Прочетен: 7686 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.11.2014 00:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Здравейте и добре дошли! Радвам се, че отново сме заедно!

Знаете ли от какво най-често зависи успехът на разговорите, които провеждаме? От неговото начало!


Да, точно така! Известно е, че постигането на съгласие в началото на разговора предопределя над 90% от неговия успешен завършек.

 

Затова, намирайки точния отговор на следния въпрос, е може би най-същественото за успеха на разговорите, които провеждаме:
 

Как да започнем добре разговор абсолютно с всеки?


Хубав въпрос, на който над 99.999% от хората биха искали да научат отговора. А всъщност той е толкова прост: Задавайте
въпроси!

Вероятно веднага ще попитате: „Да, но как точно да го направим, така че да не изглеждаме смешни или досадни в очите на събесеника?”


Правилно! Добър въпрос, но нека първо уточним нещо много важно:

Преди да проведете разговор, вие първо трябва да се свържете с другата страна. А свързването става още в началото.

image 
Ето ви 9 прости съвета за добър старт на разговора ви:

Известно ли ви е, че говоренето пре
д публика се счита за нещо, от което повечето хора се страхуват най-много. В същото време много хора приемат разговора с някой друг за също толкова притесняващ.

Това може да е шефът на вашата компания, или новият ви колега, или пък младата дама от информационния център, че дори някой непознат на улицата. Независимо с кого искате да започнете разговор, съществува прост начин как това може да се случи добре. В случая добрата новина е, че с практикуването, вие ще го правите все по-добре.


Опитайте следните проверени фрази, за да започнете добре разговор абсолютно с всеки:


(1) Пропуснете
„празните” приказки!
Фрази от вида „Какво му става на това време?” или „Какво става с [тук вмъквате името на местния спортен клуб]” са крайно неподходящи за начало на разговор. Избягвайте скучни теми. Всяка ситуация е уникална, затова търсете подходящо начало на разговора.

(2) Попитайте за мнението на другата страна!
Всеки има и цени правото си на мнение! Например с хората, които малко познавате, започнете с по-леки теми като храна, музика, забавление, и други. Например, „Салатата по-малко или повече осолена я предпочиташ?”, или „Обичаш ли да гледаш филми на ужасите?”, „Харесва ли ти тази песен?” Но ви препоръчвам да не подхващате нещо за политика, освен ако не познавате добре интересите на човека отсреща.

(3) Поискайте съвет или препоръка!
Това работи много добре, когато се коментира облекло или някакви аксесоари, като например "Каква страхотна вратовръзка! Как се сдоби с нея?", или относно храната - "Изглежда добре. Какво има в нея?"

(4) Задавайте въпроси, на които е лесно да се отговори!
Това е много подходящо, особено когато знаете в коя сфера е силен човекът отсреща. Например, ако той е компютърния специалист във вашата фирма, можете да го попитате дали той е човека, който инсталира хардуер или софтуер. Но не го карайте да обяснява нещо супер сложно или ангажиращо, освен ако разговорът ви не върви в такава посока. В повечето случаи, старайте се да не задавате директно сложни въпроси, за да не изглеждате твърде взискателни за вашия събеседник.

(5) Дайте позитивен коментар на атмосферата и средата, където се намирате!
Независимо къде се намирате, винаги можете да намерите добър повод за позитиен коментар. Например, за музиката, за храната, за обстановката, за домакините, и други. Не вземайте повод и не коментирайте неща, които не изглеждат достатъчно добре.

(6) Попитайте за някакви новости и промени!
Ако все още не познавате добре събеседника си, попитайте го във връзка с това, което вече знаете, като например: „Научих от нашата обща позната Таня, че си започнал да посещаваш курса по спортни танци. Как е там?”

(7) Задайте по възможност т.нар. въпроси с „отворен край”!
Ако на въпросите ви може да се отговаря само с лаконичното „Да” или „Не”, не се изненадвайте, когато получавате точно това. За да тече разговора, използайте въпроси, които предразполагат към по-подробен отговор. Ако искате да зададете въпрос по повод храната, такъв „отворен” въпрос може да бъде: „Това звучи добре. Имаш ли представа какъв тип вино би похождал най-много?” А за да не изглеждате като три годишно дете, по-рядко използвайте въпроса „Защо?”

(8) Задайте хипотетичен (допускащ, а не утвърждаващ) въпрос!
Този тип въпроси са много походящи за начало на разговор, но се старайте да са свързани с нещо конкретно и известно, а не за нещо произволно. Ето един пример: "Току-що гледах този филм, където за един ден бяха отменени всички закони. Какво би направил, ако това се случи един ден?"

(9) Попитайте как са децата, домашните любимци, хобитата!
Хората обичат да разговарят за нещата, които са важни за тях. Ако знаете, че хобито на вашия шефа са морските пътешествия, попитайте го как е протекло последното му пътуване и със сигурност той ще каже повече от 2-3 думи.

Това са само част от примерите, които могат да ви помогнат за добро начало на разговора ви и то с всеки. А когато началото е добро, то и продължението ще е такова, понеже „Денят се познава от сутринта!”


Надявам се, споделените дотук неща да ви помогнат да имате повече проведени разговори с добри начала. А за да се случат, просто трябва да практикувате. И както във всичко, старайете се да бъдете себе си. Отпуснете се и се забавлявайте!


А между другото, вие какво мислите по въпроса "О
т какво най-често зависи успехът на разговорите, които провеждаме?"

Всичко най-добро и до следващата ни среща – тук или в някоя от следните социални
мрежи/медии: 

https://facebook.com/ognyanchipev

https://twitter.com/ognyanchipev

http://youtube.com/ognyanchipev

https://linkedin.com (Ognyan Chipev)

Skype: ognyan.chipev

Огнян Чипев J


(c) 2009 -
2014 Integrity Life - София.

 




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: integritylife
Категория: Бизнес
Прочетен: 1139320
Постинги: 160
Коментари: 439
Гласове: 591
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031