Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2014 12:23 - Методи за манипулиране, зомбиране и източване на човешката енергия.
Автор: vlajniochi Категория: Други   
Прочетен: 15616 Коментари: 6 Гласове:
50


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Понятията “истина”, “манипулиране”, “зомбиране”

По въпроса за истината и до днес няма яснота и единно разбиране. Може да се приеме, че истината е съответствието между умствените ни представи за реалността и самата реалност, като в двата случая мостът между тях са сетивата ни – сетивните възприятия и образи. Крайният смисъл на истината е, че чрез нея разбираме нещата в реалността и предсказваме бъдещето им, което искаме да изберем или да формираме. Критериите за истината са практиката – с цялата нейна относителност и разтегнатост във времето, системологията (системно-струк-турния подход – анализ и синтез) и най-вече правилното мислене. Обобщено може да се каже, че истината е голяма – вписва се във всички малки и големи системи без възникване на противоречия, а лъжата е малка – вписва се временно в малка система, извън която веднага възникват разминаванията с всички факти.

Манипулирането е въздействие върху човек или групи с цел те да имат определено поведение, полезно за манипулиращия. Това въздействие, в неговата дълбочина и замисъл остава извън съзнанието на манипулирания, носейки му различни дълбоки и трайни вреди. Манипулираният, който не разбира това, става несъзнателен манипулатор, предавайки на други хора дадени знания, послания, поведение и пр.

Зомбирането е такова въздействие върху човека, който убива съзнанието му и го прави безропотен изпълнител на чужда воля. В зомбираният работят само животинските инстинкти за физическо оцеляване. Разнообразието от видове, форми и степени на манипулирането и зомбирането е огромно.

Главни групи методи за манипулиране

1. Най-грубата форма: чрез страха – за живота си, за прехраната, за децата, близките и пр. В крайните си екстремни форми това става зомбиране.
2. Най-хитрата и дълготрайна форма – чрез погрешна ценностна система и невярна йерархия на ценностите в нея. По този начин цивилизацията като цяло и огромното мнозинство от хората са станали егоисти и бездуховни. Затова тази потребителска цивилизация вече принадлежи на миналото.
3. Чрез биологическите потребности: главно прехраната, а след това удоволствията на тялото и на самозабравения егоистичен аз.
4. Чрез медиите: чрез тях хората потъват в пяната на събитията и не достигат същността и смисъла на нещата.
5. Чрез  примера на известните  личности:  политици,  артисти, жени…
6. Чрез секса в разнообразните му форми, степени и видове в норма и патология (извратеност, еднополовост, по възраст и пр.).
7. Чрез фалшиви идоли, в частност личности.
8. Чрез лъжата в голямото й разнообразие от форми и дълбочини.
9. По-общо чрез информацията, където лъжата е само една груба форма. Най-силна форма е полуистината, представена за истина поради наличието в нея на едни или други малки истини. Има и други групи методи, но и посочените дават представа за тяхното разнообразие.

Манипулиране чрез информацията

1. Чрез голямо количество информация – с малък дял на важното и вярното, без разграничаване на вярното от невярното, на важното от маловажното.
2. Без акценти и разграничаване на съдържателната, същностната, важната за истината и бъдещето.
3. Удавяне с информация за повърхностното и явленията – без дълбочината и същността.
4. Без даване на научните критерии за разграничаване на вярнотo от невярното, важното от маловажното.
5. Чрез  информационен потоп:  вестници,  книги,  списания, телевизия, радио, интернет, сателитни канали и пр.
6. Чрез все  по-силно доминиране на електронните медии – и хората, особено децата, все по-малко четат, т.е. не мислят върху приетата информация, не разбират истинската същност и смисъл. Така става откъсване от историята и културата, от поуките в тях, от възходите и паденията, от богатия опит на миналото.
7. Чрез рекламната информация, даваща погрешни акценти и заобикаляща ума, анализа, осмислянето и пр. – използват се дълбинни механизми извън контрола на съзнанието.
8. Чрез внедряване на информация по пътя на несъзнаваните механизми.
9. Чрез информация, плод на въображението, фантазията, погрешна логика, приказност, съблазнителност и пр.

Манипулиране чрез ниски и погрешни удоволствия

1. Все по-нови и повече стоки, апарати, машини, мебели … – и човекът неусетно става техен роб.
2. Лакомства – храни, питиета, но и все по-вредни и ненужни, всъщност постепенно и неусетно правещи хората зависими, но и все по-болни.
3. Козметиката без мярка:  да  си все по-красива, по-съблазнителна…
4. Модата във всичко – без никакво изчерпвани на възможностите на вече купеното, но и с достигане на грозни и нефункционални стоки.
5. Леки, лъскави, еротични и пр. списания, вестници и пр. – но и все по-празни и отвличащи вниманието от истинските неща.
6. Клюки, секс, живота на звездите – техния лукс, секс, разводи …
7. Масовата култура – ниско съдържателни разнообразни филми, само убиващи времето и живота.
8. Хазарт: бинго, тото, лотария, “спечели”, “стани богат!”…
9. Секс: компаньонки, снимки, телефони, обещания …
10. Огромно разнообразие от вестници и списания – в огромната си част безсъдържателни или дребни, важното е удавено в море от
дребни неща.
11. Информация за престъпленията: кражби, убийства, бомби, насилия, изнасилвания, отвличания, насилствено проституиране тук и в чужбина.
12. Интервюта, които много рядко засягат истинските проблеми и виновни, после се удавят в неважна информация, правосъдието го няма.
13. Уважението към богатите, които – с редки изключения – са престъпници за сметка на бедните, направени именно от тях такива. Често това е в рамките на неморалните закони, служещи на богатите и силните.
14. Създаване  на  отвращение  към  политиците  и  с  това деполитизират хората, отблъсквайки ги и от политиката като такава.

Манипулиране чрез “разделяй и владей”

1. Внушаване и внедряване в хората на т.нар. “черно-бяло мислене” – заставане на единия полюс на противоположностите и отхвърляне  на  всичко  останало,  докато реалността включва и полюсите, и всичко между тях.
2. Ние и те” – т.е. ние срещу те, те срещу нас, а не “ние и те”.
3. Управляващи и управлявани – едните над другите, другите срещу тях.
4. Богати и бедни – “такъв е светът”!
5. Хора и групи над закона – честните под закона.
6. Политическите противопоставяния – “ние сме най-умните”.
7. Етническите противопоставяния, дискриминации.
8. Религиозните  противопоставяния,  религиозен  фундаментализъм.
9. Противопоставяне вярващи – невярващи.
10. Възрастови противопоставяния – млади срещу стари, “отивайте си”.
11. Расови противопоставяния, расов фундаментализъм.
12. Полови противопоставяния – “този свят е на мъжете”, но и “жените ловко им дърпат конците”.
13. Идеологически противопоставяния – “ние сме най-знаещи и мъдри”.
14. Между истините и лъжите срещу тях – по всякакви въпроси, не се изработват критерии и методи за разграничаването им.
15. Образователни противопоставяния – “образовани – необразовани”.
16. Умните – глупавите, наивните – скептиците.
17. Оставащите в България – напускащите я.
18. Престъпниците – честните.
19. Администрацията – народа.
20. Големия бизнес – останалите.
21. Песимистите срещу оптимистите – “може да се подобрим”, “не можем”.

Манипулиране чрез създаване на всякакви проблеми

1. Намаляващи социални помощи – “оправяйте се както можете”.

2. Намаляващи социални помощи – “оправяйте се както можете”.

3. Растящда глад, мизерия, отчаяние, самоубийства.
4. Корумпирана съдебна система – беззащитност пред престъпността, дела се точат с години, несправедливи присъди, без присъди.
5. Беззащитност срещу геноцида на държавата срещу народа.
6. Произвол на държавните и частните монополи – цени, данъци, такси, измислени огромни глоби и изобщо санкции …
7. Разрушено здравеопазване и твърде много безсъвестни лекари – всеки сам търси лекари, лечители, екстрасенси, самолечение…
8. Съблазняване с всякакви стоки и удоволствия – а как без пари?
9. Оскотяване и алиенция с наркотици, секс, алкохол, игри по медии и зали, дискотеки… – неспособност на обединяване.
10. Зомбиране  с  компютри  и  интернет -  самозатваряне, прекъсване на живите и пълни контакти.
11. Произвол на търговци, прекупвачи, силови групировки – отново ограбване, оскотяване и пр.
12. Съблазни с чужбина – емиграция, учене там и пр.

Манипулиране чрез егрегори

При мисленето хората раждат мисъл-форми – това са енерго-информационни структури, подобни и близки до обектите, за които се мисли. Когато обектът е един за много хора, които мислят за него по близък начин, в пространството се формира мощна структура в тази мисъл-форма – тя е цялостна, приема и чувствата и мислите на съответните хора и в тези рамки тя има висока степен на самостоятелност. С нея може да се контактува съзнателно и несъзнателно, може да изпраща отговори на въпроси и пр.
Когато тази структура като цяло е измислена и е плод на манипулирането и невежеството на хората, тя се държи като самостоятелна същност и задълбочава зомбирането на хората – те вярват в нея и следват внушенията и, т.е. приемат погрешните мисли и чувства на “съмишлениците”.
Такива егрегори са богът на едно племе, комунистическата идея – с нейните фалшификации, демократичната идея – също, фалшифицирания от Църквата Христос, измисления имидж на личност, институция и пр. Просто това са концентрати на човешките заблуди, измами и пр.
Разрушаването на фалшивите егрегори става като хората престанат да им вярват и да им изпращат мисли, чувства, енергии. Общото решение е масово просвещение за стигане до истината, приемането и живеене с нея.

Методи за източване на конструктивната човешка енергия

1. Конструктивната човешка енергия е неговата трудова и творческа енергия, предназначена за полезни за всички хора цели – това е човешката морална енергия. Полезни за всички хора цели – близки и далечни малко или много на брой, отговарящи на еднаквите общи и най-важни интереси на хората – условия за развитието, социалната реализация и личното щастие, за справедливост, морал и пр.

2. Кому е изгодно източването? Изгодно е на силните на деня в държавата и в света – това са политиците, администрациите, едрия бизнес, мафиите. Това са и всички онези, които с насилие над други ги ограбват, използват, лишават от необходими им неща от най-различен вид.

3. Методите за източване на човешката конструктивна енергия са:

1) Главният метод: погрешната ценностна система, с погрешна йерархия на ценностите в нея, като тук висши са материалните ценности и нисшите удоволствия, а моралното и хуманното са на далечен заден план.
2) Удавянето в проблеми и лъскави, но несъществени съблазни – с това се постига “разделяй и владей!” и съпротивата става почти невъзможна.
3) Лъжите:  за всичко и във  всичко, започвайки с ценностите. Често в лъжите има истини и верни неща, чрез които хората се хващат, приемат и лъжите и стават зомбита.
4) Лицемерието: с високи думи и мимика се прикриват егоистичните цели и поведение.
5) Двойните стандарти: хубавото – на висок глас, егоистичното – възможно по-скрито и непрозрачно в реалния живот.
6) Тоталното компрометиране на истинските и големите ценности – главно чрез лозунги и обещания с тях и с обратна скрита практика.
7) Масовата култура: празни и свалящи душата надолу филми, крими, порно, секс, списания, вестници, книги…
8) Наркотици, алкохол, престъпност, проституция.
9) Създаване на чувство за безсилие да се подобрят нещата, безнадеждност, отчаяние, безсмислие, безперспективност.
10) Страхът за физическото  оцеляване,  безработицата,  глада, престъпността, корупцията, липсата на истинско правосъдие.
11) Пълна парализа на съдебната система: “За кокошка няма прошка, за милион няма закон”!
12) Терорът и геноцидът на държавата срещу обикновения гражданин, срещу народа като цяло, срещу честните и смелите.
13) Клеветите,  компроматите,  клюките,  измислиците  срещу честните и активните хора, искащи да подобрят нещата за всички. По програми и сценарии на специалните служби.
14) Много ловко използване на медиите – те удавят проблясъците на истината в море от полуистини и лъжи.
15) Образованието – извън проблемите.
Гласувай:
50
01. ednodete1 - Волтер е казал : "Онези, които ...
14.02.2014 17:27
Волтер е казал : "Онези, които вярват в абсурдното, вършат варварщини." Човечеството от много векове насам е живо доказателство за това.
цитирай
2. anonymous3 - Бих казал
14.02.2014 19:04
Пълно и масово зомбиране, наистина е така, един кръг в който едно 80 % са се затворили и не искат за осъзнаят истината. Така ги контролира матрицата, че няма на къде, грам не търсят изход така им харесва да си живеят. Цитирам :
Зомбирането е такова въздействие върху човека, който убива съзнанието му и го прави безропотен изпълнител на чужда воля. В зомбираният работят само животинските инстинкти за физическо оцеляване. Разнообразието от видове, форми и степени на манипулирането и зомбирането е огромно.
цитирай
3. whitelight1 - о да
14.02.2014 19:13
Ето един човек, който показва пълния смисъл на зомба, браво за поста поздравления, нека си седят така на ниското и да се имат за голямата работа !!!
цитирай
4. tera - Този пост е точно очеваден пример за зомбиране
14.02.2014 23:32
Айде сега, изтрийте ми коменатара!

цитирай
5. vlajniochi - Зомба спи и няма отърване :)))))
15.02.2014 02:58
Зомба спи и няма отърване :)))))
цитирай
6. ted1m - Така е
16.02.2014 13:53
Щом и аз съм го разбрал, това означава, че има нови методи за манипулация - непознати за масата. Имам си един прост метод за “изследване на демокрацията“: Ставане сутрин - работа - прибиране в къщи - плащане на сметки и данъци - СОЛИДНО образование за децата,къща, кола, кеф, леки жени, екзотични екскурзии = има демокрация, без значение дали е диктатура. Другият вариант е: Работа, работа, работа и пак работа, вместо екскурзия - бачкане на село, после пак работа, а след това и на втора работа, живея на квартира и т.н. След което, бъркам в джоба и там намирам само...един гол охлюв и писма за неплатени борчове в пощата = няма демокрация и хич не ме е еня, кой - как се опитва да ме манипулира. Американците също са манипулирани и го знаят, но при тях е валиден първия вариант, затова развяват знамената по митинги. Ако и при нас беше така, с удоволствие ще се поддавам на всякакви манипулации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlajniochi
Категория: Други
Прочетен: 607779
Постинги: 129
Коментари: 547
Гласове: 5134
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031