Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 11:27 - Йелоустоун – край или предупреждение
Автор: vlajniochi Категория: Други   
Прочетен: 3725 Коментари: 3 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Ембаргото на каквато и да било информация за ставащото в Йелоустоунския национален парк в САЩ става все по-плътна и непроницаема. Основният въпрос дали този мегавулкан ще изригне или ще бъде взривен става все по-настоятелен. Защото супервулканът в Йелоустоун отдавна е не само геофизически, но и геополитически проблем, един от най-големите на съвремието.

Според американски вулканолози супервулканът може да изгърми през следващите две години. Според някои европейски специалисти той може да изгърми всеки момент. Или да му се помогне. Така или иначе, вулканът ще унищожи две трети от територията на САЩ, от което ще започне и световната катастрофа.

От разработените компютърни симулации се вижда, че лавата ще се издигне високо в небето и пепелта ще покрие близките територии със слой от 3 метра на разстояние 1600 км. В резултат, две трети от САЩ ще станат необитаеми заради токсичния въздух, милиони ще измрат, останалите ще емигрират на юг или към Европа, което също ще е под въпрос.

В момента магмата е толкова близо до земната кора в парка, че земята се е издигнала с повече от 1,5 метра, а в някои места от нея излиза топлина, което не може да с обясни по друг начин освен с предстоящо изригване на огромния вулкан.

Досега постоянно следим ситуацията в Йелоустоун. Ще припомним, че всичко започна невинно. През 2002 г. в Йелоустоунския парк избиха почти едновременно няколко нови гейзера с гореща лечебна вода. Местните туристически компании се зарадваха и започнаха да ги рекламират, което значително увеличи посетителите в парка, които преди това бяха 3 милиона годишно. Но още през 2004 г. правителството на САЩ изостри режима на посещения в парка. На неговата територия се увеличиха охранителите, някои зони бяха обявени за закрити за посещения. Нахлуха сеизмолози и вулканолози. Те и по-рано работеха тук, защото паркът е наистина уникален и е огромна тапа в гърлото на спящ вулкан. Целият парк има площ от 3825 км и е т.нар. калдера, която е с размери 55 на 72 км. И именно заради тези гигантски размери учените в началото даже не подозираха какво се намира под земята. Оттук са и горещите гейзери, които са нагрявани от разтопената магма.

Комисията за изучаване на вулканичната дейност все по-често посещаваше Йелоустоун. Какво откриха там не е ясно, тъй като нищо не се съобщаваше. Но известно е, че през 2007 г. към президента на САЩ беше създаден научен съвет с особени пълномощия. В него влязоха няколко водещи геофизици и сеизмолози, както и членове на Съвета за национална сигурност, в това число секретарят на отбраната и представители на разузнаването. Този орган оглави лично Буш-младши.

През същата година Йелоустоунският национален парк премина във ведомствено подчинение от департамента за вътрешните работи към прякото управление на научния съвет.

Повишеното внимание беше ясно. Властите разбраха, че вулканът се събужда и че избилите нови гейзери са само началото. Сеизмолозите откриха под парка подем на почвата. От 2007 г. до 2011 г. ставаше дума за 1,78 метра. За сравнение – през предишните 120 години подемът беше не повече от 10 см. Изводите на сеизмолозите бяха потвърдени от математиката. Разработен беше алгоритъм на "жизнената дейност" на вулкана. Резултатът беше шокиращ.

През 2008 г. някои учени започнаха да успокояват, говорейки, че магмата се издига само с 8 см годишно, че е разположена на 10 км под кратера и е рано за тревога, но, ако се качи на 2-3 км тогава ще има сериозна причина за тревога.

Междувременно още през 2006 г. други учени твърдяха, че изригването ще бъде съвсем скоро.

След това новите данни показаха, че подемът на магмата продължава. Температурата на почвата в някои места стигна точката за кипене, отвориха се разломи, от които започна да излиза водороден сулфид и вулканични газове, съдържащи се в магмата. Всичко това вече принуждаваше учените да говорят, че страшната дата наближава. И, че изригването ще стане до 2016 г.

Как всъщност ще изглежда изригването на супервулкана.

В началото давлението на магмата върху тънката повърхност на земята постепенно нараства. Образува се гърбица с височина няколкостотин метра и диаметър 15-20 км. По периметъра на гърбицата се появяват много пукнатини, а след това цялата негова централна част пропада надолу в бездната. Рухналата порода рязко се изстрелва от недрата в гигантски фонтани от лава и пепел.

Силата на този взрив ще е колосална и засега няма еквивалент. Никой не знае каква ще е мощта. Съвременният човек не се е сблъсквал с това явление. Едно от последните изригвания, приближаващо се с мащабите си към очаквания Йелоустоун е станало в Суматра преди 73 000 години, когато взривът на супервулкана Тоба е съкратил населението на Земята около 15 пъти и когато живи на цялата планета са останали само 5-10 хиляди души. С толкова са се съкратили и животните... Загинали са 3/4 от растителния свят на северното полукълбо. На мястото на този взрив се е образувала котловина с площ 1775 кв.км, в която може да се поместят Ню Йорк и Лондон.

Йелоустоун със своите габарити е два пъти по-голям от Тоба. Последен път взрив в парка е имало по времето на динозаврите. Възможно е и от това да са измрели.

Как ще стане взривът?

Няколко дни преди него земната кора под супервулкана ще се издигне с няколкостотин метра. Почвата ще се нагрее до 60-70 градуса. В атмосферата рязко ще нарасне концентрацията на сероводород и хелий. В началото ще изригне облак от вулканична пепел, която ще се издигне в атмосферата на 40-50 км. След това ще започне изхвърляне на лава до огромни височини. Тя ще покрие огромна територия. Взривът ще се съпровожда от мощни земетресения и потоци от лава, развиващи скорост от няколкостотин километра в час.

В първите часове на разрушение ще бъде подложено всичко в радиус 1000 км около епицентъра. Тук в смъртна опасност ще е целият американски северозапад, Сиатъл, части от Канада, Калгари и Ванкувър. Те ще получат потоци от разтопена пирокластична вълна. Този най-опасен смъртоносен продукт от изригването ще се появи, когато налягането на биещата високо в атмосферата лава ще отслабне и част от стълба ще се срине върху околностите с огромни потоци изгарящи всичко по пътя си. В тези потоци не е възможно да се оцелее. При температура над 400 градуса човешкото тяло ще се свари. Ще бъдат убити около 200 000 души в първите минути след началото на изригването. Ще последва серия от земетресения и цунами. Те ще вземат десетки милиони човешки животи по планетата при условие, че Северна Америка няма да потъне под водата като Атлантида.

След това облакът от пепел от вулкана ще започне да се разпростира на ширина. В течение на денонощие в зоната на бедствието ще се окаже цялата територия на САЩ до Мисисипи. Вулканичната пепел е не по-малко опасна. Частиците на пепелта са толкова малки, че попадайки в дробовете се втвърдяват и се превръщат в цимент. С дебел слой пепел ще бъде покрита цялата територия на САЩ от Монтана до Мексиканския залив. Озоновата дупка над континента ще нарасне до такива размери, че равнището на радиацията ще бъде смъртоносно. Северна Америка ще се превърна в изпепелена земя.

Йелоустоунският гигант ще провокира изригването на няколкостотин обикновени вулкана по целия свят. Изригването ще продължи няколко денонощия, хората и животните ще продължат да умират от задушаване и отравяне. Въздухът над САЩ ще бъде отровен така, че човек ще може да диша не повече от 5-7 минути.

Хиляди кубически километри пепел след 2-3 седмици ще прекосят Атлантида и Тихия океан и след месец ще закрият Слънцето по цялата земя.

 

image image

http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=257&aid=30




Гласувай:
22



1. 4huddovi6teto - Пълна тъпотия. Чу
30.10.2016 22:23
Пълна тъпотия.
Чу
цитирай
2. oranjevia - Чакаме! Чакахме и край на света през ...
02.11.2016 20:58
Чакаме! Чакахме и край на света през 2012 година предсказан от индиански шамани.Но нещо не стана...
цитирай
3. shtaparov - Това изригване рано или късно ще се ...
14.12.2016 22:18
Това изригване рано или късно ще се случи,но няма да е по поръчка от чужбина а ще засегне и нея в зависимост от посоката на ветровете в най-"сюблимния" момент.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlajniochi
Категория: Други
Прочетен: 840799
Постинги: 129
Коментари: 545
Гласове: 5244
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930