Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2014 13:29 - Един месец след трагедията в Аспарухово – защо виновните се крият като мишки?
Автор: ugov Категория: Политика   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
0



След наводнението на квартал Аспарухово, от което мина месец, станаха ясни няколко неща. Първо - основна вина за бедствието носи държавата в лицето на Североизточно държавно горско предприятие, което е оставило двете дерета /дълги няколко километра/ над улиците Горна Студена и Моряшка да се задръстят с дървета и храсти. В тези дерета, които са част от Държавния горски фонд, роми са изсичали безнаказано дървета, които са образували бентове, от които водната струя е достигнала 2-3 метра височина. Това свидетелстваха пред www.barometar.net жители на квартал Аспарухово, които живеят над деретата и са видели водната стихия да минава под домовете им.

Предпоследният бент над улица Горна Студена е незаконното сметище в края на дерето. Вина за това сметище носят РДНСК-Варна, районното кметство и Община Варна. Опитът на шефа на РДНСК-Варна Николай Христов да хвърли вината за огромната водна струя само върху незаконното строителство надолу по дерето е несъстоятелен. Христов се опитва да се измъкне от отговорност и не отговаря на въпросите - кой разреши на ромите да строят незаконни постройки за животни в края на дерето и кой позволи незаконното сметище за строителни отпадъци? Кметът на Варна Иван Портних каза, че е готов да поеме своята отговорност за бедствието, но защо никой от предишните кметове, шефове на горски стопанства, РДНСК не казаха и дума за тяхната отговорност? Защо се криха като мишки и чакаха бурята да отмине? Незаконно строителство в двете дерета има от 40 години, да не би Иван Портних да е кмет на Варна от 40 години? Той имаше лошия шанс, при неговото управление, 40 годишно безхаберие и нищоправене на Горското стопанство, РДНСК и районното кметство, бедствието да удари Аспарухово. Екипът на кмета действа адекватно, кварталът беше раздел на 5 района, чието почистване започна веднага след наводнението. Включиха се доброволци, БЧК, служители на Община Варна и районното кметство. На фона на тези усилия повечето роми стояха със скръстени ръце, сушаха покъщнината си и търчеха за помощи.

 За зла участ на политиканите, които се опитаха да стоварят вината за бедствието само върху Иван Портних и екипа му - оказа се, че не са прави. Североизточното държавно горско предприятие, РДНСК и районното кметство проспаха задръстването на деретата и незаконните сметища. Община Варна носи отговорност за това, че не е контролирала действията на районното кметство. Кметът Иван Портних отлично знае това и по тази причина започна кампания за събаряне на незаконни къщи и постройки в целия град. Тази кампания трябва да получи подкрепа от гражданите на Варна, защото в града има дерета, които са потенциални убийци на хора. Същото се отнася и за кампанията на кмета на Варна за премахване на незаконните кабели, омотали целия град, като паяжина. Трябва ли да чакаме електрически стълб, опасан от кабели, като този който падна върху кафене до Колхозния пазар да убие хора, за да разберем, че имаме проблем?

www.barometar.net



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ugov
Категория: Забавление
Прочетен: 2180878
Постинги: 1202
Коментари: 1288
Гласове: 1665
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930